מפלגת העבודה הוקמה על יסודות ההתיישבות החקלאית העובדת בארץ ישראל והיא היחידה במערכת הפוליטית המזוהה עם ערכיהן. מפלגת העבודה תייצג את ההתיישבות ותפעל לפיתוח ולחיזוק החקלאות על מנת להבטיח את הקיום ואת עתיד ההתיישבות החקלאית הכפרית והמרחב-הכפרי במדינת ישראל, תוך שמירת הייחוד והאופי החקלאי-כפרי במשולב עם טיפוח ערכי הסביבה.
ארגוני החקלאים ותנועות ההתיישבות הם הנציגים הלגיטימיים של המתיישבים והחקלאים. מפלגת העבודה תבטיח את המשך ייצוגם הן במפלגה והן כלפי מוסדות המדינה כדי להגשים משימות ההיתיישבות.
1.1. עיגון זכויות החקלאים בקרקע: הבטחת יכולת החקלאים לעבד את אדמותיהם על פני זמן מחייבת חתימה על "חוזה חכירה לדורות " עם רמ"י.
מחייבת דיון לגבי הגדרת מושבים קיבוצים.
1.2. יזמה למדיניות לאומית שתבטיח זמינות מכסת מיםראויה לפי צרכי החקלאות, במחיר סביר.
1.3. יוזמה לגיבוש מדיניות לאומית להתיישבות בשלל גווניה, ע"י קידום חקיקת "חוק יסוד החקלאות והכפר".
1.4. הגנה על רווחיות התוצרת החקלאית, והסדרת מחיר הוגן ופערי תיווך כמקובל במדינות המערב, באמצעות מכסי מגןבכפוף להסכמים בינ"ל.
1.5. פטור מהגבלים עסקיים לחקלאות ('הפטור החקלאי') הכרחי להמשך קיום ממשק חקלאי באופן רצוף ואמין.
1.6. בהיות החקלאות חיונית לכלכלת המדינה, לביטחונה ולשמירת אדמותיה ונופיה ובהיותה חשופה לפגעי- טבע – על המדינה להבטיח את זמינותו של ביטוח מקיף בפני נזקי טבע ואסונות טבע וזאת ע"י הגדלת תמיכתהבביטוח זה, כמקובל במדינות המערב.
1.7. השמירה על זמינות עובדיםלחקלאות היא תנאי לקיום החקלאות במרחב הכפרי, וזאת עקב גודל היקף שטחי העיבוד ואופי הגידול העונתי המרוכז ובשטחים פתוחים.
1.8. מתן "אשראי תומך"מהווה את אחת הדרכים היעילות ביותר שבהן על הממשלה לעודד הכנסת טכנולוגיות חדשות ומינוף רמת הידע המקצועי והניהולי שמקורם במכוני המחקר, וזאת כדי להרחיב את מעגל שווק היצוא וכדי לאפשר התמודדות סבירה עם גורמים מתחרים, לצד הייצור לשוק המקומי.
1.9. הגדלת תקציבים והשקעות במחקרובפיתוח היא תנאי הכרחי לקידום החקלאות והכפר המשתנה בישראל ולהמשך היותה מן המדינות המובילות במרבית תחומי התשתיות ופיתוח-המוצר החקלאי.
1.10. תמיכה משמעותית בהדרכה החקלאית המוסדיתשתבטיח את ההפצה, היישום ושמירת הידע החקלאי והעשרתו.
2. רווחה
2.1. קידום הטיפול בפנסיה לחקלאים חסרי ביטוח פנסיוני, בתיאום עם ארגוני העצמאים.
2.2. השוואת מעמד החקלאים לשכירים בעת אבדן מקור פרנסה, למשל: דמי אבטלה וכד'.
2.3. הגנה וטיפול באוכלוסיה המבוגרת בנושאי בריאות, סיעוד ופעילות חברתית.